De beste tijden om Amsterdam vanaf het water te ervaren

Amsterdam staat bekend om zijn prachtige grachten en wat is er nu beter dan de stad vanaf het water te ontdekken? Een rondvaart over de grachten is een unieke manier om de stad te verkennen. Neem je liever zelf het roer in handen? Dan heb je ook de mogelijkheid om zelf over de grachten te varen. Maar wanneer is de beste tijd om Amsterdam vanaf het water te ervaren? In deze blog nemen we je mee door de seizoenen en momenten die ideaal zijn voor een vaartocht.

De lente: genieten van de bloeiende natuur

Het voorjaar is een van de mooiste seizoenen om de Amsterdamse grachten te verkennen. De stad ontwaakt uit zijn winterslaap, de bomen krijgen groene bladeren en de bloemen beginnen te bloeien. Met de warme zon op je gezicht en een zacht briesje is varen in de lente heerlijk ontspannend. Daarnaast is het vaak nog rustig op het water, wat zorgt voor een serene ervaring. Veel toeristen kiezen voor de zomer, waardoor het voorjaar een perfecte periode is om in alle rust te genieten van de grachten.

Tip: plan je vaartocht in april of mei en combineer deze met een bezoek aan de iconische bloementuin Darwinplantsoen in Amsterdam.

De zomer: het water als verkoeling

De zomer is ongetwijfeld een populaire periode om een rondvaart te boeken of zelf te varen over de Amsterdamse grachten. De temperaturen stijgen en een vaartocht biedt een heerlijke ontsnapping aan de drukte van de stad. De koele bries vanaf het water en de schaduw van de grachtenpanden zorgen voor een verfrissend gevoel op warme zomerdagen. Pak een verfrissend zomerdrankje, leun achterover en voel de spanning van je afglijden terwijl je rustig door de iconische grachten vaart. De combinatie van het kabbelende water, de historische gebouwen en de zomerse sfeer maakt dit tot een onvergetelijke ervaring.

Tip: boek je boot vooraf, vooral op zonnige dagen, om verzekerd te zijn van een plekje op het water.

De herfst: de stad in warme tinten

In de herfst kleurt Amsterdam in prachtige rood- en oranje tinten. De vallende bladeren en de weerspiegeling van de laagstaande zon zorgen voor een magische sfeer in de stad. Het water is rustiger en je kunt volop genieten van de historische gebouwen en gezellige terrasjes langs de kant. Varen in de herfst heeft als voordeel dat de drukte van de zomer voorbij is, terwijl de temperaturen vaak nog aangenaam zijn. Dit maakt het een heerlijke tijd om de grachten te ervaren met minder boten om je heen.

Tip: maak gebruik van onze flexibele huurperiodes en plan een middagtocht, wanneer het licht op zijn mooist is.

De winter: winterwonderland ontdekken

De winter in Amsterdam heeft een eigen charme die je niet snel vergeet. Terwijl de stad zich in warme sjaals hult, krijgen de grachten een serene en bijna magische sfeer. Hoewel de temperatuur lager is, geeft dit juist een extra dimensie aan het varen. De rust op het water is ongeëvenaard, omdat er in de winter minder boten varen. Dit maakt het de perfecte tijd voor wie op zoek is naar een intieme, rustige ervaring op het water.

Bovendien wordt de stad prachtig verlicht door feestelijke winterverlichting, wat zorgt voor een betoverend uitzicht vanaf de boot. Een thermoskan warme chocolademelk en een deken maken de tocht helemaal af. 

Tip: plan je tocht rond het Amsterdam Light Festival, waarbij lichtkunstwerken langs de grachten worden tentoongesteld, voor een unieke winterervaring.

In de ochtend, middag of avond varen?

Een vaartocht door de grachten van Amsterdam is op elk moment van de dag een unieke ervaring, waarbij de ochtend, middag en avond elk hun eigen voordelen hebben.

Ochtend: begin je dag rustig met een vroege vaartocht. Terwijl de stad ontwaakt en de grachten nog leeg zijn, geniet je van de kalmte en het prachtige ochtendlicht. Ideaal voor wie Amsterdam in alle rust wil ontdekken.

Middag: de middag is perfect voor een zonnige tocht. Met de zon op je gezicht en een verfrissend drankje aan boord, is dit de ultieme manier om samen met vrienden of familie te ontspannen. 

Avond: in de avond verandert Amsterdam in een sfeervol verlichte stad. De grachten en bruggen bieden een romantisch decor tijdens een avondrondvaart. Het perfecte moment om de stad op een intieme manier te beleven.

Boek een rondvaart

Weet je al wanneer je Amsterdam vanaf het water wilt beleven? Reserveer dan direct je ticket voor een rondvaart of huur een sloep als je zelf wilt varen. Geniet van de rust, het gemak en het prachtige uitzicht vanaf het water. Boek nu je vaartocht en ontdek de magie van de Amsterdamse grachten!

Rondvaart boeken Sloep huren

Mokumboot Instagram