Boot huren

Vanaf € 120,- zelf 3 uur lang varen door Amsterdam

Direct reserveren

Grachtenroute: 3 uur

Amsterdam staat bekend om zijn vele grachten. De wateren van de grachtengordel die de binnenstad afbakenen zijn de bekendste: de Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Aan de oever vind je de architectuur van de Gouden Eeuw: smalle, hoge panden met trapgevels en traditionele ornamenten. Ontdek dit prachtige stukje van de Amsterdamse historie terwijl je een van de vele grachtenroutes vaart. Sinds 2010 staat de Amsterdamse grachtengordel op de Werelderfgoedlijst dankzij het unieke en onvervangbare karakter van de kanalen. Bij Mokumboot kun je gemakkelijk een boot huren.

Eenvoudig online reserveren

Enthousiast geworden over deze route van 3 uur? Klik op onderstaande button om je sloep te reserveren. Wij raden je aan om een sloep te reserveren bij de Centrum of Amstel opstaplocatie. Deze locaties zijn vlakbij de grachtengordel waardoor je vrijwel direct kunt starten met deze prachtige route.

Direct een sloep huren

Download onze vaarkaart

De 3 uur durende grachtenroute is een combinatie van de blauwe en oranje route op onze vaarkaart. Iedereen die bij Mokumboot een sloep huurt ontvangt deze vaarkaart ook nog voorafgaand aan zijn of haar vaart. Wil je meer informatie over deze route? Lees dan hieronder verder. We geven je graag een korte impressie van deze prachtige route:

Eetcafé de Waterkant

Voor deze route starten we voor het gemak vanaf onze Centrum-locatie aan de Nassaukade 351. De vaartocht start in noordwestelijke richting langs het altijd gezellige eetcafé de Waterkant. Direct na het eetcafé sla je rechtsaf. Vaar totdat je niet meer verder kunt en je zult je op de Prinsengracht bevinden. Sla rechtsaf op de Prinsengracht. Let op! Deze gracht is namelijk eenrichtingsverkeer. Ter hoogte van Prinsengracht 436 is de eerste stop. Het Paleis van Justitie.

Paleis van Justitie

Dit gebouw was een voormalig weeshuis en werd in 1825 omgebouwd tot het Paleis van Justitie. De gevel van het voormalige weeshuis is volledig gerenoveerd door de huidige gevel, die is gevormd naar het classicisme en heeft een kelder, bakstenen middengevels, zware kroonlijst, gesloten balustrade en drie risalieten, elk versterkt met vier kolossale Korinthische pilasters. Sinds april 2013 heeft de rechtbank zich verplaatst naar het IJdok. Helaas hebben wij geen vergunning om met onze sloepen op het IJ te varen. Op naar de volgende stop!

Vaar de Prinsengracht helemaal uit totdat je op de Amstel komt. Eenmaal op de Amstel sla je linksaf. Je kunt de volgende stop al zien! Namelijk: de dubbele ophaalbrug, genaamd de Magere Brug.

Magere Brug

De Magere Brug is een dubbele ophaalbrug over de rivier de Amstel. Deze prachtige brug heeft een rijke geschiedenis. Omstreeks 1691 was het de Kerkstraatbrug die op deze plaats beide zijden van de Amstel verbond met 13 doorvaarten. In 1871 werd deze brug afgebroken en vervangen door de huidige Magere Brug. Tot 2003 was het mogelijk om met de auto over deze brug te rijden, maar tegenwoordig kan deze alleen gebruikt worden voor fietsers en voetgangers om de oversteek te maken. Nadat je onder de Magere Brug bent doorgevaren sla je de eerstvolgende gracht aan je linkerzijde in, de Keizersgracht.

Hermitage Amsterdam

Nadat je onder de magere brug door bent gevaren, vind je aan je rechterhand de Hermitage Amsterdam. Het gebouw dient als ruimte voor diverse museale collecties en kunsttentoonstellingen. De Hermitage Amsterdam is in 1681 in monumentale klassieke stijl gebouwd en heeft tot 1999 gediend als verpleeghuis. Tussen 2007 en 2009 is het gebouw verbouwd om te kunnen dienen als museum. Vandaag de dag vind je in dit museum collecties uit het Amsterdam Museum en tentoonstellingen van het Hermitage museum in Sint Petersburg. Na de Hermitage vaar je rustig door in de richting van Carré.

Carré

Hier vind je het Koninklijk Theater Carré, welke op 3 december 1887 werd geopend. Met de classicistische stijl van het gebouw is het een prachtige bezienswaardigheid aan de Amstel. Het theater is oorspronkelijk gebouwd om het gelijknamige circus ”Oscar Carré” te huisvesten. Vanaf 1893 werden er echter ook tal van succesvolle variétévoorstellingen opgevoerd, wat Carré op de kaart heeft gezet als theater voor allerlei volksvermaak. Tegenwoordig vinden in Carré voornamelijk musicals, popconcerten, muziek- toneel en cabaretvoorstellingen plaats. Vervolg je koers, even verderop zul je de Stopera tegenkomen.

De Stopera

Het Stopera gebouw heeft zijn naam te danken aan de afkorting van de protest-leus ”Stop de Opera”. Door het theater zelf wordt deze benaming echter nooit gebruikt in de communicatie, omdat het een manifestatie is tegen de bouw. Het gebouw is in 23 september 1986 geopend en dient voor de huisvesting van de Opera en het stadhuis in één. In het Stopera gebouw vinden optredens plaats van o.a. de Nederlandse Opera en het Nationale Ballet. Op de hoek van de Amstel en de Zwanenburgwal is tevens het café Amstelhoeck te vinden, waar je terecht kan voor een hapje en drankje met een geweldig uitzicht.

Sla hier linksaf en vaar het Rokin en de Grimburgwal af, richting de Oudezijds Voorburgwal.

De Oude Kerk

Aan je linkerzijde tref je de Oude kerk van Amsterdam aan. De Oude kerk is het oudste gebouw van de stad en is gebouwd in 1306! Ook deze kerk wordt elke zondag nog gebruikt voor kerkdiensten, maar biedt ook ruimte voor spraakmakende tentoonstellingen, talrijke activiteiten, permanente archiefpresentaties én wonderlijke concerten.

De Wallen

Recht tegenover de Oude Kerk bevindt zich de Wallen. De Wallen is een prostitutiebuurt gelegen in het oudste gedeelte van Amsterdam. Binnen dit gebied wordt op ruim 300 werkplekken raamprostitutie bedreven, maar zijn ook tal van seksshops gehuisvest. Aan het einde van de Oudezijds Voorburgwal bevindt zich de Schreierstoren, onze volgende stop.

De Schreierstoren

De Schreierstoren is een verdedigingstoren die vroeger deel uitmaakte van de stadsmuur van Amsterdam. De toren werd gebouwd rond 1487 op de hoek van het IJ en de oostkant van de stad, en is de enige bewaard gebleven verdedigingstoren van Amsterdam. Ondertussen is de toren omgebouwd tot café in prachtige oude stijl. Vlak na deze toren vaar je een open stuk water op, het Open Havenfront.

Het Oosterdok

Eenmaal aangekomen in het Open Havenfront sla je rechtsaf en vaar je richting het Oosterdok (Recht Boomsloot is op het moment van schrijven gesloten, actuele informatie vind je op de website van de gemeente) waar je het wetenschap- en technologiemuseum NEMO treft. In het NEMO Science Museum ontdekt iedereen, van jong tot oud, hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn. Op vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops ervaren bezoekers hoe bijzonder alledaagse dingen zijn. Het gebouw heeft in 1997 de deuren geopend voor bezoekers en vormt hedendaags een niet te missen onderdeel van de skyline van Amsterdam. Vanaf het Oosterdok vaar je langs de Montelbaanstoren.

De Montelbaanstoren

De Montelbaanstoren is een 16e-eeuwse verdedigingstoren, ooit onderdeel van de stadsmuren, met torenklokken en een uurwerk uit 1606. Vaar via de Oudeschans of Uilenburgergracht terug richting de Amstel. Vaar vervolgens weer richting de Magere Brug en sla de Keizersgracht in aan je rechterzijde, vlak voor de brug.

Foam Museum Amsterdam

Vaar zo’n 500 meter de Keizersgracht op en je zult aan je rechterzijde het Foam Museum Amsterdam aantreffen, een internationaal gerenommeerd fotografiemuseum dat gevestigd is in een 18de-eeuws grachtenpand. Het museum toont alle facetten van de hedendaagse fotografie van wereldberoemde fotografen en aanstormend talent in voortdurend wisselende tentoonstellingen. Foam toont een breed scala aan genres, variërend van historische foto’s en kunstfotografie tot straatfotografie en modefotografie. Aan de overkant van de gracht staat het Museum Van Loon, het voormalige woonhuis van de regentenfamilie Van Loon.

Museum Van Loon

De eerste bewoner van het voormalige woonhuis was de schilder Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. De laatste bewoners van het huis was de familie Van Loon, die het huis in 1884 kocht. Twee eeuwen eerder, tijdens de Gouden Eeuw, woonde de voorvader van de familie hier, Willem van Loon – een van de oprichters van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Het interieur van het huis is door de eeuwen heen grotendeels intact gebleven en roept nog steeds de pracht en praal van de 17e eeuw op. In de kamers bevindt zich een grote collectie schilderijen, mooi meubilair, kostbaar zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen. Achter de woning ligt een prachtige tuin, een oase van rust in het moderne en drukke stadscentrum.

Vaar de Keizersgracht rustig verder af. In minder dan een kilometer afstand bevindt zich de volgende stop, de 9 Straatjes.

9 Straatjes

De Keizersgracht loopt door het hart van de 9 Straatjes – een deel van de Jordaan dat bestaat uit pittoreske straatjes die de verschillende grachten met elkaar verbinden en is gevuld met unieke boetiekjes, stijlvolle cafés en galeries. Verscholen achter het Koninklijk Paleis op de Dam, is het gebied populair bij shoppers die op zoek zijn naar speciale producten en unieke cadeaus.

De 9 Straatjes is de ideale buurt om Amsterdam in al zijn diversiteit en rijkdom te leren kennen. De buurt biedt een mooi overzicht van de bouwstijlen in de stad. Vanaf het begin werden deze 9 zijstraten gedomineerd door handel en cultuur. En het is na 400 jaar nog steeds een levendige buurt.

Vlak na het winkelgebied tref je aan de linkerkant de volgende stop aan, de Onze Lieve Vrouwekerk.

Onze Lieve Vrouwekerk

De Onze Lieve Vrouwekerk, ook wel Syrisch-Orthodoxe Kerk genoemd, is ontworpen door Theo Molkenboer, de belangrijkste architect van katholieke kerken in Nederland in het midden van de 19e eeuw. Het was de eerste kerk die hij ooit ontwierp op basis van de principes van de klassieke gotiek.

De rooms-katholieke gemeenschap was de oorspronkelijke gemeenschap die door deze kerk werd gediend toen deze werd gebouwd tussen 1852 en 1854, kort nadat het verbod op het bouwen van rooms-katholieke kerken was opgeheven. Toen het aantal rooms-katholieken in Amsterdam afnam, werd de kerk verkocht aan de Syrisch-orthodoxe katholieke gemeenschap, die toestond dat ook andere denominaties de kerk gebruikten, waaronder de Surinaamse rooms-katholieke gemeenschap en de algemene rooms-katholieke gemeenschap. 150 meter verderop aan je linkerzijde bevindt zich het Homomonument.

Homomonument

Het Homomonument in Amsterdam was het eerste in zijn soort ter wereld. Het monument herdenkt alle homoseksuele mannen en vrouwen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, evenals alle LGBTI mensen die werden of worden vervolgd door overheden. Vrijwel direct na de oorlog klonken er al stemmen om een ​​gedenkteken op te richten, maar in de jaren tachtig kwam het pas echt van de grond. In september 1987 werd het monument officieel onthuld.

Het Homomonument bestaat uit drie roze granieten driehoeken en samen vormen ze een grotere driehoek. De drie punten van de driehoek zijn symbolisch: één hoek wijst naar het Nationaal Oorlogsmonument op de Dam; een ander wijst over de gracht naar het Anne Frank Huis; terwijl de derde hoek naar COC Amsterdam wijst. Het blijft het grootste monument ter wereld gewijd aan homoseksualiteit en herdenking.

Vaar de Keizersgracht helemaal uit totdat je niet meer verder kunt en sla tweemaal linksaf de Prinsengracht weer op. Zodra je de Prinsengracht opvaart kun je aan je rechterzijde de Noorderkerk zien.

Noorderkerk

De kerk is tussen 1620 en 1623 gebouwd op de zogenaamde centraalbouw methode, de kerkplattegrond vormt een Grieks kruis, in de oksels zijn driehoekige dienstwoningen gebouwd. In navolging van dit voorbeeld is in Groningen de Nieuwe Kerk gebouwd en in Maassluis de Groote Kerk.

De Noorderkerk is tussen 1993 en 1998 gerestaureerd. Bij de restauratie, grotendeels betaald door de gemeente Amsterdam en de overheid, werd bepaald dat de kerk ook voor culturele activiteiten moest worden gebruikt. Er worden regelmatig concerten gegeven. Sinds 1999 vinden de Noorderkerkconcerten elke zaterdagmiddag plaats.

Een halve kilometer verderop tref je aan je linkerzijde het Anne Frank Huis aan.

Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis. Dit gebouw dankt zijn naam aan Annelies Marie (Anne) Frank, die bekend werd door haar dagboek. Het Joodse meisje uit Duitsland schreef met haar dagboek een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het Anne Frank Huis bevat een achterhuis, waar Anne Frank met haar ouders en zus van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 ondergedoken heeft gezeten. Tegenwoordig is het huis omgetoverd tot een museum waar het verhaal van Anne Frank en haar geschiedenis wordt verteld. Het Anne Frank Huis is dagelijks te bezoeken van 9.00 tot 22.00 uur.

Westerkerk

Als laatste stop kom je langs de Westerkerk. De Westerkerk is tussen 1620 en 1631 in renaissancestijl gebouwd naar ontwerp van bouwmeester Hendrick de Keyser. De Westerkerk werd onder leiding van zijn zoon, Pieter de Keyser, voltooid en op 8 juni 1631 in gebruik genomen.

De kerk heeft een lengte van 58 meter en een breedte van 29 meter. Het hoge middenschip (middenbeuk) wordt geflankeerd door de twee lagere zijbeuken. De driebeukige basiliek heeft een rechthoekige plattegrond met twee transepten van gelijke afmetingen. Daardoor kreeg de plattegrond de vorm van twee met elkaar verbonden Griekse kruisen.

Sla na circa 250 meter rechtsaf de Lauriergracht weer op en vaar langs eetcafé de Waterkant weer terug naar onze hoofdlocatie.

We hopen dat je het naar je zin hebt gehad en dat je een van onze andere vaarroutes een volgende keer komt proberen! Bekijk ze hieronder.

Berlageroute

Architect Hendrik Petrus Berlage ontwierp aan het begin van de 20e eeuw een plan voor het gebied ten zuiden van het Amsterdamse centrum. Dit stuk van de stad was tot die tijd nog onderontwikkeld. Berlage gebruikte de Amsterdamse Schoolstijl voor zijn ontwerp: stenen met verschillende kleuren, vormen en texturen; afgeronde hoeken en golvende daklijnen, en opvallende versieringen aan de buitenkant van het pand. De Berlageroute voert langs vele van zijn panden; huur een boot en bekijk zelf of je alle elementen van Berlages stijl kunt ontdekken in Oud-Zuid.

Berlageroute boeken

Grachtenroute: 2 uur

Amsterdam staat bekend om zijn vele grachten. De wateren van de grachtengordel die de binnenstad afbakenen zijn de bekendste: de Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Aan de oever vind je de architectuur van de Gouden Eeuw: smalle, hoge panden met trapgevels en traditionele ornamenten. Ontdek dit prachtige stukje van de Amsterdamse historie terwijl je een van de vele grachtenroutes vaart. Sinds 2010 staat de Amsterdamse grachtengordel op de Werelderfgoedlijst dankzij het unieke en onvervangbare karakter van de kanalen. Bij Mokumboot kun je gemakkelijk een boot huren.

Grachtenroute: 2 uur

Grachtenroute: 3 uur

Amsterdam staat bekend om zijn vele grachten. De wateren van de grachtengordel die de binnenstad afbakenen zijn de bekendste: de Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Aan de oever vind je de architectuur van de Gouden Eeuw: smalle, hoge panden met trapgevels en traditionele ornamenten. Ontdek dit prachtige stukje van de Amsterdamse historie terwijl je een van de vele grachtenroutes vaart. Sinds 2010 staat de Amsterdamse grachtengordel op de Werelderfgoedlijst dankzij het unieke en onvervangbare karakter van de kanalen. Bij Mokumboot kun je gemakkelijk een boot huren.

Grachtenroute: 3 uur

Plantageroute

De Plantageroute voert je langs de groenste gebieden van Amsterdam. Tijdens deze ‘stadssafari’ zie je dat de stad groener is dan je dacht, met als hoogtepunt de botanische tuin Hortus Botanicus met meer dan 6.000 tropische bomen en planten. Je kunt vanuit je sloep zelfs exotische dieren spotten, zoals olifanten en giraffes. De vaarroute loopt namelijk langs Artis, zodat je een glimp kunt opvangen van de oudste dierentuin van Nederland. Ook vaar je langs het interactieve museum NEMO en het Tropenmuseum, met tentoonstellingen over het Nederlandse slavernijverleden.

Plantageroute bekijken

Wallenroute

Ontdek het Amsterdamse Red Light District vanaf het water met de Wallenroute. De straten worden altijd drukbezocht door vele toeristen, maar vanaf een sloep op het water heb je alle ruimte om dit oude deel van de stad te bekijken. In de rosse buurt kun je 24 uur per dag de prostituees achter de ramen zien. De spannende en levendige sfeer in deze Amsterdamse wijk in combinatie met de rijke historie van dit stadsdeel maakt het zeker weten de moeite waard om hier eens langs te varen. Onderweg vaar je langs de indrukwekkende Oude Kerk, een museum met hedendaagse kunst en kom je verschillende erfgoedpanden tegen. Let op: vaar met de klok mee bij de Wallenroute. Op de Oudezijds Voorburgwal is het eenrichtingsverkeer.

Spannende vaarroute door de rosse buurt

Vaar zelf de Grachtenroute van 3 uur

Bel direct met Mokumboot voor meer informatie over een boot huren of reserveer direct via ons online reserveringssysteem. Mokumboot is 7 dagen per week geopend van 09:00 uur tot 22:00 uur.

Reserveer een boot 020 210 57 00

Mokumboot Instagram